communicatiecentrum

TABLOO wordt een opvallend gebouw in de vorm van een robuuste, betonnen tafelstructuur van 15 meter hoog. Deze ‘tafel’ staat symbool voor overleg en co-design, de kernwaarden waarop het hele cAt-project gestoeld is.Restaurant met terras.

Goed nieuws! De bouwvergunning voor het communicatiecentrum TABLOO is binnen! De bouw begint in 2017, de opening voorzien in 2020.

What’s in a name?

Het gebouw heeft ook al een naam: TABLOO. Dit is afgeleid van het Esperanto voor ‘tafel’. Het gebouw krijgt namelijk de vorm van een robuuste betonnen tafel, wat de samenwerking tussen NIRAS, STORA en MONA in het hele cAt-project symboliseert. De naam TABLOO zet de participatie nog eens extra  in de verf.

 

Natuur en recreatie

TABLOO zal middenin een mooi stukje natuur liggen. 25 hectare wordt omgevormd tot een landschapspark rondom het communicatiecentrum. Dit park vormt niet alleen een mooi decor voor het gebouw, het wordt een toeristische troef op zichzelf.

Bijzondere architectuur

Via een ontwerpwedstrijd van de Vlaamse Bouwmeester werd het architectenconsortium Bovenbouw-ONO Architectuur geselecteerd. Zij ontwierpen een opvallend gebouw in de vorm van een robuuste, betonnen tafelstructuur van 15 meter hoog. Deze ‘tafel’ staat symbool voor overleg en co-design, de kernwaarden waarop het hele cAt-project gestoeld is. De tafelstructuur beschermt bovendien symbolisch de volumes die zich onder de tafel bevinden – net zoals betonnen bunkers het afval zullen afschermen van mens en milieu.

Een boeiende expo

De hoofdattractie van TABLOO wordt de expo over radioactief afval en zijn ruime context. 4D-ervaringen, interactieve proefjes en de nieuwste multimediale technieken maken van het bezoek aan de expo niet alleen een leerrijke ervaring maar ook een hele belevenis, voor jong en oud. Zo lijk je met een ‘lift’ af te dalen naar een labo meer dan 200 meter onder de grond. Je beleeft de Big Bang alsof je er zelf bij was. Of je laat een boodschap achter voor toekomstige generaties.            

TABLOO, het communicatiecentrum op komst in Dessel

Om tegemoet te komen aan de Desselse vraag naar openheid en informatie over het nucleaire gebeuren in onze regio, komt er op de hoek van de Kastelsedijk en de Gravenstraat een communicatiecentrum, TABLOO gedoopt. TABLOO is er voor de communicatie rond het cAt-bergingsproject, maar zeker ook voor de Desselse verenigingen en de Desselaars. Er zijn meerdere ruimten voorzien die gebruikt kunnen worden voor allerhande activiteiten. Voor een vergadering, een tentoonstelling, een workshop, een presentatie, een voorstelling of een receptie kan u vanaf 2020 terecht in TABLOO!

Deze week is het nieuwe STORA-magazine verdeeld in elke Desselse brievenbus. Deze editie is volledig gewijd aan het toekomstige communicatiecentrum.

Er komt een nieuw communicatiecentrum in Dessel, dat dé referentie moet worden voor informatie over het beheer van radioactief afval én ook een ontmoetingsplaats voor de Desselaars.

Het communicatieparcours, dat volgens de huidige planning zal opengaan in 2019, heeft een naam gekregen: TABLOO. Met die naam benadrukken NIRAS, STORA en MONA hun samenwerking.

Er komt een gloednieuw, veelzijdig bezoekers- en gemeenschapscentrum in Dessel! Benieuwd naar dit bijzondere project?

STORA nodigt alle Desselaars uit om mee te denken en een voorstel voor een nieuwe naam voor het communicatiecentrum in te sturen. STORA verloot bovendien een tablet!

Pagina's

Subscribe to communicatiecentrum

DIGICAT filmpjes

Op DIGICAT vind je filmpjes over berging laagradioactief afval én over Dessel.

LEES MEER